4 Essentiële tips voor een toekomstbestendig kantoor

Het toekomstige werken

We zijn druk bezig ons steeds meer aan te passen aan het tijdperk na corona. Waar thuiswerken op dit moment de norm is, zal het thuiskantoor ook na corona een grote rol blijven spelen. De huidige manier van werken zal gevolgen hebben voor het toekomstige leven op kantoor. Een groot deel van de Nederlanders, namelijk 82% geeft aan ook na de coronacrisis deels thuis te willen blijven werken: het zogenaamde ‘hybrid working’.

Deze ontwikkeling heeft uiteraard gevolgen voor de toekomst van onze kantoren. Een perfecte oplossing is er niet, deze hangt af van de bedrijfscultuur en in welke mate er thuis zal worden gewerkt. Maar het nieuwe kantoor gaat veranderen. Het kan bijvoorbeeld een plek worden waar werknemers heen gaan, wanneer ze thuis teveel afleiding hebben. Voor anderen wordt het kantoor juist een ontmoetingsplek. Terwijl hun huis het nieuwe kantoor zal zijn. Daarom geven wij in dit artikel meerdere tips voor een toekomstbestendig kantoor

ECOwall aan de wand bevestigd in groene kleuren
Inspirerende ruimte voor thuiskantoor
Verschillende doeleinden voor verschillende werknemers

Je zou het nieuwe kantoor kunnen zien als restaurant of kroeg, daar ga je ook niet iedere dag heen. Maar de afwisseling van soms thuis werken en soms naar een sociale omgeving gaan waar je anderen ontmoet, geeft flexibiliteit. Daarnaast geeft het vrijheid én haalt uiteindelijk het beste in ieder individu naar boven.

Een toekomstbestendig kantoor zal dus verschillende doelen hebben. Waar het voor het ene personeelslid een plek is om dagelijks van 8 tot 5 te gaan werken, kan het voor de ander een plek worden om alleen nog noodzakelijke vergaderingen te houden. Ruimtes met veel lichtinval en een goede akoestiek blijven belangrijk. Hierdoor wordt het mogelijk zo geconcentreerd mogelijk te werken. Anderzijds zullen werknemers inspiratie willen vinden op kantoor.

Doordat we collega’s niet meer spontaan zien en spreken, zie je niet meer wat iedereen doet. Dit kan slechte gevolgen hebben voor de creativiteit. nieuwe ideeën uitwerken bijvoorbeeld, zijn lastig om vanuit huis te doen met iedereen voor zijn eigen scherm. Een inspirerende, speelse ruimte is dus ook van belang om werkplezier en betrokkenheid te blijven stimuleren.

Hoe kan een toekomstbestendig kantoor eruit zien? 4 inspirerende tips om het meeste uit jouw kantoor te halen: voor, tijdens, én na de coronatijd.

1. Maak gebruik van de grote ruimtes op kantoor

Met oog op de zogenaamde anderhalvemetersamenleving kan het voordelig zijn de kantoorruimte te vergroten ondanks de toename van thuiswerken. Het doel hiervan is dat mensen niet zo afgezonderd van elkaar werken. Dit zou ten koste kunnen gaan van de gezamenlijke sfeer en energie op kantoor, en dat men weer het gesprek aangaat met collega’s.

Door ruimtes te vergroten in plaats van te verkleinen, wordt het mogelijk collega’s alsnog samen te brengen en te profiteren van alle creativiteit die daaruit voortkomt. Door deze ruimte wel te voorzien van akoestisch meubilair, ben je toch verzekerd van een hogere productiviteit en veiligheid.

2. Gebruik akoestische schermen

In tegenstelling tot de standaard kunststof-schermen, bieden geluiddempende schermen extra privacy en verbeteren ze concentratie in de kantoortuin. Hiernaast kun je akoestische schermen volledig aanpassen op de kleuren van jouw huisstijl, waardoor deze ook nog eens een gezelliger beeld opleveren. Het is mogelijk om de schermen aan te passen aan de lengte of breedte van het bureau. Er kan gekozen worden voor een breed scherm, maar ook voor een klein scherm wat aan beide kanten ruimte over laat.

3. Zorg voor een slim kantoor

De rol van slimme kantoorgebouwen die zijn uitgerust met de nieuwste digitale technologieën zal groter worden na corona. Denk hierbij aan een grotendeels contactloze werkomgeving, waarin werknemers gebruik kunnen maken van handgebaren en slimme apps.

Ook zouden sensoren de (klimaat)status en bezetting van kantoorruimtes kunnen bekijken en inzichtelijk kunnen maken. Zo houden medewerkers beter de controle over hun werkomgeving en kunnen mensen makkelijk een rustige schone plek vinden om te werken.

ecowall in een kleine kantoorruimte
akoestische panelen die de ruimte verdelen
4. Faciliteer medewerkers om ook thuis zo productief mogelijk te werken.

Thuiswerken is niet voor iedereen een pretje: afleiding, een slechte werkhouding, en het vergeten van pauzes liggen op de loer. Zorg er dus voor dat medewerkers zo goed mogelijk kunnen worden gefaciliteerd in het thuiswerken: verzorg bijvoorbeeld een ECObooth, waardoor werknemers gemakkelijk hun werkplek kunnen afbakenen en geconcentreerd kunnen werken. Een andere optie is om werknemers zelf een besteedbaar bedrag te geven om een effectieve en gezonde werkplek te kunnen inrichten. Hiervoor bieden wij goede producten die zo in huis kunnen worden neergezet.

En, om niet te vergeten: ook wanneer het corona tijdperk voorbij is, is het belangrijk om het voortbestaan van het bedrijf te bekijken. Denk hierbij aan back-up locaties voor bepalende bedrijfsfuncties en belangrijke medewerkers. Denk na over afwisselende teams, verschillende roosters en verschillende locaties tijdens een eventuele nieuwe besmettingen. Of investeer in de persoonlijke duurzame flexibiliteit van medewerkers, zoals trainingen op het gebied van thuiswerken en het aanleren van strategieën voor het omgaan met stressvolle en onzekere periodes. Want voorkomen is beter dan genezen!