Wist je dat… de producten van Slalom ook uiterst geschikt zijn in het onderwijs?

Akoestiek in het onderwijs

In het onderwijs, of dat nu om basisschool, middelbare school, of hoger onderwijs gaat, is concentratie ontzettend belangrijk. Zonder een goede akoestiek worden kinderen rumoerig, wordt een leraar minder verstaanbaar, en verminderen concentratie en leerprestaties door de vele prikkels. Een slechte akoestiek is het gevolg van het gebrek aan ruwe en zachte afwerkingen in een ruimte, waardoor geluid wordt teruggekaatst en het langer duurt voordat de galm is uitgestorven.

Slecht concentreren op school
akoestiek op school
Belang van akoestiek

Om lastige vraagstukken en effectief individueel of in groepen te werken is het belangrijk dat studenten, maar ook jonge kinderen, zich goed kunnen concentreren zonder overlast van anderen. Een goede akoestiek is hierbij belangrijk – hoe minder geluidstrillingen in een ruimte, hoe beter de concentratie en hoe hoger de productiviteit. Studenten worden dan minder afgeleid door omgevingsgeluiden en kunnen zich beter concentreren. Dit leidt vervolgens tot betere leerprestaties.

Ook voor jonge kinderen is een akoestisch verantwoorde ruimte ontzettend belangrijk. Een jong kind kan al erg gevoelig zijn voor prikkels – andere kinderen, bewegingen op de gang, of hard geritsel van papier. Een slechte akoestiek verergert deze prikkels. Door akoestisch verantwoorde producten in een ruimte te plaatsen, zorg je voor minder prikkels, meer concentratie, en dus minder vermoeidheid en stress.

Gevolgen van een slechte akoestiek in het onderwijs

Een slechte akoestiek is niet alleen vervelend, maar ook nog een slecht voor de gezondheid én voor de portemonnee. Bij een slechte akoestiek moeten leraren overstemmen, met als gevolg een hogere hartslag, een hogere bloeddruk, concentratieverlies, stemproblemen en irritaties. Ook voor leerlingen geldt een lagere concentratie, verhoogde prikkelbaarheid, hogere vermoeidheid en dus een hoger ziekteverzuim – uit onderzoek is gebleken dat mensen ziek kunnen worden van langdurig werken in een werk- of leeromgeving met slechte akoestiek. Goede akoestiek daarentegen dringt stress terug en daarmee ook het ziekteverzuim.

Een verbeterde akoestiek zorgt voor…

Rustige klas door goede akoestiek

1.Verbeterde leerprestaties

Een goede akoestiek heeft een positieve invloed op de interactie tussen de leraar en de leerlingen. Door het creëren van een rustige omgeving hoeft men zich niet meer te overstemmen, en is er minder rumoer in de klas. Door het verminderen van die prikkels verbetert de concentratie, waardoor lesstof beter wordt opgenomen.

2. Meer rust

De leraar hoeft de stem minder in te spannen om informatie over te brengen. Ook kan hij/zij gemakkelijker bepalen waar geluid in de ruimte vandaan komt, waardoor lessen minder snel zullen worden verstoord. Dit heeft een positief effect op de gehele sfeer.

3.Het voorkomen van gehoorproblemen

Het is bewezen dat in het onderwijs 80% van de leerlingen incidenteel of regelmatig lijdt aan een tijdelijke gehoorbeschadiging, als gevolg van bijvoorbeeld verkoudheid of oorontstekingen. Hierdoor wordt een deel van de stof vaak niet meer opgenomen. Door te werken met akoestische elementen, kan dit effect sterk worden verminderd.

Akoestische verbeteringen

Voor iedere ruimte is een advies op maat nodig om de akoestiek zoveel mogelijk te verbeteren. Zo moet in een klaslokaal de leraar zich goed verstaanbaar kunnen maken en leerlingen zich kunnen concentreren, maar is in een gymzaal dan juist een risico voor lawaaidoofheid bij sportleraren. Een kantine is juist weer een plek van ontspanning, waar weer een andere akoestiek bij past. Er dient dus per ruimte gekeken te worden welke, waar, en hoe akoestische oplossingen geplaatst kunnen worden, om een zo optimaal mogelijk resultaat te kunnen bereiken. Akoestiek in het onderwijs is dus erg belangrijk.

Gelukkig heeft Akoestiek Montage Brabant hierin ruim 50 jaar ervaring, en is er geen ruimte welke wij niet akoestisch kunnen optimaliseren. Afhankelijk van het gewenste effect, is in veel gevallen een combinatie van plafond-, wand-, en meubeloplossingen gewenst. Zo kunnen geluidsabsorberende plafondpanelen worden aangevuld met akoestisch meubilair van Slalom Nederland: zo bereik je het gewenste resultaat zonder kostbare investeringen én creëer je een prettige, huiselijke sfeer.

Denk bijvoorbeeld aan Sphere voor een speelse sfeer, Feltprint om de huisstijl het beste door te kunnen voeren, of EcoBooth om geconcentreerd te kunnen werken. Door middel van Wave creëer je juist een échte eyecatcher in de zaal, terwijl je met de Slalom Cushion juist op een subtiele manier akoestiek integreert in het interieur. Ontzettend veel opties dus – wij adviseren je graag op maat, waardoor je gegarandeerd bent van een optimaal resultaat.


Sphere
Feltprint
ECObooth
Wave
Cushion