Wat is akoestiek?

Akoestiek is de manier waarop geluid zich verplaatst in een ruimte. Geluid bestaat uit trillingen die zich verplaatsen door de lucht. Doordat dit geluid plafonds, vloeren en wanden tegenkomt, ontstaat een nagalm. Iedere ruimte heeft een andere akoestiek, afhankelijk van vele factoren. 

Waarom akoestiek?

Een goede akoestiek draagt bij aan de productiviteit en concentratie van mensen. Echter kan een slechte akoestische ervaring juist zorgen voor stress, hoofdpijn en vermoeidheid. Uit onderzoek is gebleken dat een slechte akoestiek voor een hoger ziekteverzuim zorgt, door te sterke omgevingsgeluiden. 

geen luxe goed

Een goede akoestische ervaring is noodzakelijk in ieder kantoorpand, school, of zelfs thuiswerkplek. Akoestische materialen zorgen dat geluid beter wordt opgenomen. Hierdoor ben je met volle aandacht aan het werk, werk je efficiënter en kun je dus meer werk verrichten in dezelfde tijd.

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de manier hoe het geluid zich verplaatst in een ruimte. Geluid heeft een gemiddelde snelheid van 340 meter per seconde. In iedere ruimte zal geluid vervolgens kaatsen op verschillende oppervlakten, denk aan de vloer, het plafond en de wanden.

Hierdoor ontstaan terugkaatsing en nagalm. Het absorberen van geluid gebeurt door ruwe en zachte afwerkingen in de ruimte. Bij gebrek aan zulke afwerkingen, zal het geluid juist worden teruggekaatst, waardoor het langer duurt tot het geluid is uitgestorven. Deze tijd heet nagalm. Neem bijvoorbeeld een kerk: wanneer je daar in je handen klapt, merk je dat de nagalm enkele seconden duurt.

Akoestiek is altijd en overal aanwezig, in elke ruimte die je betreedt is de geluidsverwerking anders geregeld. Je bent je er wellicht nauwelijks van bewust, maar op elk moment van de dag heb je te maken met akoestiek.

Akoestiek op kantoor is erg belangrijk voor concentratie

Waar is een goede akoestische ervaring voor nodig?

Een goede akoestiek op kantoor, school, of thuiswerkplek is absoluut noodzakelijk. Een ruimte waar de akoestiek namelijk niet goed geregeld is kan namelijk leiden tot stress, hoofdpijn en vermoeidheid en dus een lagere productiviteit. Tijd dus om jouw akoestische ervaring te optimaliseren!

Concentratie

In een kantoor of andere ruimte waar men last heeft van geluidsoverlast, zoals telefonerende collega’s of anderen in gesprek, heeft men vaak problemen om zich goed te concentreren. Dit leidt vervolgens weer tot een lagere productiviteit.  

Beleving

Een goede akoestische ervaring zorgt voor een hele andere beleving van een ruimte. Dit kun je realiseren door de juiste aankleding: ongeveer 30% van de totale oppervlakte (plafond, wanden, vloer) dient bedekt te zijn om een optimale akoestische beleving te creëren. 

Passend bij de ruimte

Elke ruimte heeft een andere akoestische ervaring nodig. Een kantoortuin en een collegezaal dienen niet dezelfde akoestiek te hebben omdat deze een ander doel hebben. Akoestiek is onderdeel van het interieur: met de stijlvolle ontwerpen van Slalom zorg je voor een moderne en chique inrichting, volledig aangepast op jouw huisstijl. 

kostenbesparend

Goede akoestiek veroorzaakt minder stress en dringt daarmee ook het ziekteverzuim terug. Uit onderzoek is gebleken dat mensen ziek kunnen worden van langdurig werken in een werkomgeving met slechte akoestiek. Wanneer een ruimte niet meer rumoerig, lawaaierig en hectisch is, maar comfortabel en ontspannen, is een goede geluidsverwerking ook nog eens bevorderlijk voor de werksfeer. 

Goede akoestiek is geen luxe  

Een goede akoestiek wordt door veel mensen als een luxe goed gezien. Echter, akoestiek is een van de belangrijkste dingen in een ruimte. Wanneer de verwerking van het geluid goed is geregeld, zal dit zorgen voor positieve effecten. Personeel kan zich beter concentreren, leerlingen worden minder snel afgeleid én met de producten van Slalom wordt de ruimte ook nog eens stijlvol ingericht.

De akoestische oplossingen van Slalom zorgen voor een extra dimensie in iedere ruimte die passend en stijlvol is. Hiernaast zijn de producten volledig duurzaam en wanneer gewenst, antibacterieel.

Met de Slalom collectie kunt u de akoestische ervaring in een ruimte gemakkelijk verbeteren. Door middel van kleine aanpassingen, zonder grote verbouwingen of aanpassingen, kunt u de geluidservaring al aanzienlijk verbeteren.

Akoestiek Montage Brabant heeft al ruim 50 jaar ervaring in de akoestische branche en adviseert graag om de optimale akoestische én visuele ervaring te creëren. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u perfect adviseren op het gebied van akoestiek, dit komen wij dan ook graag op locatie doen!

Akoestiek in combinatie met design
Felt aan de muur om de akoestiek te verbeteren
Akoestiek als productiviteitsverhogend middel

Akoestiek wordt vaak gezien als een luxe goed. Echter, dit is verre van waar. Akoestiek werkt juist als een verdienmodel. Wanneer de akoestiek in een ruimte goed is geregeld, worden mensen productiever. Men heeft geen last van storend achtergrondgeluid.

De akoestiek in een ruimte kan op verschillende manieren worden verbeterd. De manier waarop dit dient te gebeuren verschilt per ruimte. Zo kunnen in een kleine ruimte enkele akoestische materialen worden geplaatst om het omgevingsgeluid te dempen. Echter in een grote ruimte waar veel mensen aan het werk zijn, dienen meer en betere akoestische oplossingen te worden toegepast.

Waarom akoestiek geld op kan leveren?

Een vuistregel die wordt gebruikt om uit te leggen waarom een goede akoestiek belangrijk is, kan aan de hand van de volgende getallen: Een ruimte die akoestisch niet goed geregeld is leidt er toe dat mensen vijf keer per dag zijn afgeleid, wanneer dit gebeurt is dat vaak voor minimaal vijf minuten. Voordat men weer de concentratie heeft die men voorheen had duurt dat ongeveer 15 minuten. Als je dit wordt doorrekent naar een hele werkdag, betekent dit dat men ongeveer 15% van de dag bezig is met zich proberen te concentreren. Dit kan met een goede akoestische ervaring worden verminderd en dus geld opleveren. 

Waar kunnen wij u bij helpen?

Om de akoestiek te verbeteren hoeven geen grote verbouwingen te worden gedaan. Kleine aanpassingen in uw ruimte kunnen vaak al voor grote verschillen zorgen.

Stoffen elementen

Plaats zoveel mogelijk elementen van stof in de ruimte om geluid op te nemen. Denk hierbij aan gestoffeerde stoelen, rijke raamdecoratie en creëer bijvoorbeeld een loungeplek met een stoffen bank. Slalom producten zijn veelal gemaakt van gerecycled vilt, waardoor de geluidservaring al snel verbetert.

Akoestische expertise

Akoestiek Montage Brabant is al meer dan 50 jaar actief in de akoestiek. Wij zijn gespecialiseerd in alle akoestische adviezen en oplossingen. Inmiddels hebben wij projecten verricht voor o.a. Pathé, NS, en PWC. Wij bieden hoogstaande service, waarbij ieder project tot in de puntjes wordt verzorgd. Wij kunnen jouw ruimte dus van een volledig advies voorzien.

Verdeel uw ruimte

Verdeel de ruimte op in kleinere ruimtes. Werk bijvoorbeeld met roomdividers of halfopen gordijnen om een grotere ruimte op te delen. Dit zorgt vaak al voor een groot verschil in uw ervaring van geluid. Enkele producten die wij hiervoor aanbieden zijn: 360°, .Dots, Partition en Desk. 

Raadpleeg onze website voor de mogelijkheden. Daar zijn veel gemakkelijke oplossingen te vinden om de akoestische ervaring snel en gemakkelijk te verbeteren. Of neem eenvoudig contact met ons op via chat, mail of telefoon. Wij helpen je graag!